lørdag den 30. august 2008
Referat af sniksnak fredag d.29.
Bevare fokus. Gennemarbejde udstillingen. Gennemføre temaet. Gemme visse aspekter til andre udstillinger. Fremtidige temaer:
-forsøget på at skabe det egentlig ekstotiske, "det anderledes".
-drøm, mentalt rum.
(Gruppe-aspektet skal ikke gøres til et ”værk” i denne udstilling. Analyse af gruppen kan blive interessant efter flere projekter og samarbejder.)
DATO FOR UDSTILLINGEN
Pre-fernisering: tirsdag d. 23. september (invitation til afdelingsforsamligen)
Fernisering: torsdag d. 25. september (Selini skal arbejde fredag)
BLOGGEN
Bloggen fortsættes. Gerne flere personlige holdninger og kommentarer - forholden sig til det materiale vi har indsamlet.
Det er helt ok at vise andre værker og kunstnere på bloggen.
Hvorledes skal korrespondancen samt materialet udstilles? Computere, projektioner, indtaling, "radio-spots"?
Enighed om totalinstallation
Sidsel må rejse ugen op til og frallægger sig kontrollen over ophængningen. OK med sofastykker.
FLYER
Flyer tekst:
Invitation til
EKSOTISK DAGLIGSTUE
En udstilling af N4S
Tid, sted
Tjek kørselsvejledning: www...
Link til bloggen
Laves af Signe
Muligvis bogstaver af collage
De som vil hjælpe med opsætningen (med udgangspunkt i Signes arbejde), mødes mandag kl.10 i Signe+Sofies atelier.
Vi afventer tilbud fra Skive Offset per mail.
KOMMENDE MØDER:
Tisdag d. 2. sep. kl 16:30 Eftermiddagsmøde i Signe+Sofies atelier.
Onsdag d. 3. sep. kl. 10:00 Møde og arbejdsdag. Lagkagepause hos Kasper Hesselbjerg.
Møde i uge 37 - Maria Finn inviteres. Nærmere tidspunkt aftales senere.
DAGLIGSTUE NOT DAGLIGSTUE
Hvilken absurd faktor kunne ændre hele fornemmelsen og opfattelsen af dagligstuen? Så dagligstuen alligevel ikke er en dagligstue?
-varme
-sand
-åbningstiden (kunne følge fx kinesisk tid og ligge om natten)
-erotik...
......snakken flyder over i tanker om "EKSOTISK".........
-eksotisk?
-ikke truende?
-anderledes?
-primitiv?
-mystisk?
-useriøst?
-et begreb der udtrykker at man ikke forholder sig til det man ser/oplever?
-et begreb der skaber distance?
-en boks?
-et blik?
-Vestens opfattelse af Syden?
-indstilling?
-kan være Grønland (fedtsten og anorak)
-forventning?
-uvidenhed/ begrænset kendskab til noget fremmed?
-noget oprindeligt?
-noget traditionelt?
-higen efter autencitet?
-folklorisk?
-optik og forholden?
-ikke noget man vil være?
-dragende?
-Josephine Baker?
SLUT.
over and out
fredag den 29. august 2008
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Eksotisk kommer af græsk εξωτικος exotikos = "fremmed". Det eksotiske er altså det fremmede. I daglig tale bruges ordet dog i en lidt mere snæver betydning, hvor man sigter til det "løjerlige" eller "sydlandske".
Inden for geografi eller økologi bruges ordet i den oprindelige betydning. En stenart kan derfor udmærket være eksotisk, selv om den kommer fra Grønland. En træart vil også blive kaldt eksotisk, når den ikke er naturlig hjemmehørende i Danmark. Det kunne f.eks. være arten Sølv-Lind (Tilia tomentosa), der kommer fra Balkanområdet.
torsdag den 28. august 2008
onsdag den 27. august 2008
Organisering af temaer
Her er nogle overvejelser omkring vores projekt, som jeg gjorde på baggrund af mailskorrespondancen om titel. Teksten skal læses som et foreslag til en organisering af temaer - en hjælp eller en inspiration - fremfor en fastlagt ramme for projektet.
Hmm, ”eksotisk dagligstue” er en god titel, eftersom den indfanger en del af projektets dobbelthed: ”det fremmede” overfor ”det kendte.” Men sådan som jeg ser det har projektet egentlig 3 spor.
1. fiktion overfor virkelighed
2. ”det fremmede” overfor ”det kendte”
eller:
”det eksotiske” versus ”forestilling”
” det fremmede” versus ”identitet”
”de andre” versus ”selvbillede,” eller vs. ”det intime”
3. Det sidste spor kan ikke opstilles som modsætningspar. Dette spor omhandler begreberne: Mødet, korrespondancen, identifikation, gruppen.
Samlet kan man beskrive dette spor, som en undersøgelse af det rum, hvor de modsætningspar, jeg har skrevet under punkt 1 og 2 mødes.
F.eks at det er i forestillingens møde med virkeligheden at "det eksotiske" opstår.
Eller: et mødet mellem fiktion og virkelighed kunne beskrives således: trods de ønsker vi - i den vestlige kultur - har om, at beskrive verdenen som den er, så vil den kulturelle forestilling om en ”ren og sand” virkelighed faktisk være medskabende til verden som en fiktion. Altså vi vil går på opdagelse i det nye, det anderledes, det fremmede, men vi er aldrig tomme tavler, hvor nye historier kan skrives på, vi møder verdenen allerede påvirket af hvem vi er og hvor vi kommer fra. Vores identitet er til en vis udstrækning skjult for os, men når vi undersøger noget fremmede, vil vi også kunne afsløre sider af vores egen kultur, os selv.
Ovenstående er blot mulige beskrivelser af mødet.
I det tredje spor står vi med mellemrum, nuancer, forskelligheder, detajler, undtagelser og afspejlinger fremfor: begreber, kategorier, viden, ideologi. F.eks. alle de nuancer der ligger mellem det eksotiske og forestillinger. Eller: at vi efter en lang undersøgelse af begreberne ”det fremmede” og ”identitet” ikke står tilbage med to afgrænset kategorier, der er veldefineret, afsluttet, og endeligt beskrevet.
Jeg foreslår, eksistensen af et yderligere fjerde spor i vores projekt, som kunne have titlen ”Værk”
4. Værk.
I det 20 århundrede er der en stærk tradition for, at de værker som kulturen betragter som ”mesterværker” er værker der forholder sig til det medie, de arbejder i. Indenfor skønlitteratur er klassiske eksempler ”Ulysses” af James Joyce og ”På spor af den tabte tid” af Proust. Mange af de diskussioner vi havde i Maria Finns studiekreds omhandlede ligeledes dette træk ved de forskellige film, f.eks. hvordan de forskellige film behandlede temaer omkring død i narrationen, hvor døden kan betragtes som et symbol det konkrete filmmedie; det "døde" billede og den fastfrosne tid, som fotografiet indfanger.
Vi har indtil videre forholdt os til "medie" ved at danne en gruppe, hvor alle arbejder i forskellige medier, men behandler samme tema. Der er således den mulighed, at vores projekt kunne formidle til beskueren, at det er bearbejdelse af medie, der er vigtig, fremfor valg af medie. Altså et opgør med ideerne om at nogle medier er døde eller nogle mere politiske end andre. Vi arbejder måske med grænserne for medierne og søger at opløse dem.
Jeg har oplevet, at nogle af vores samtaler, har berørt muligheden for, at gruppen i sig selv er et medie. Det synes jeg er virkelig spændende at tænke over og arbejde videre på, selvom jeg har svært ved at overskue betydning.
Den vægt vi har tillagt gruppe, betyder, vi ikke ønsker at fremhæve det individuelle, "originale" udtryk, men istedet søger at samle forskelligheder og nuancer indenfor et fælles arbejde. Vi søger at dele tanker, give inspiration, sprede ideer, og forventer tilgengæld at forskelligheder og nuancer opstår af en arbejdsproces, der veksler mellem det individuelle og det fælles.
søndag den 24. august 2008
group show 2
ikke sandt?
Udstille som en gruppe?
den danske sangskat
og sendte ham bort som vestindisk soldat.
Derovre i varmen, hvor rommen er fra,
forlangte han nattegn hver evigste da'.
:,: For den gallerøjs
gik aldrig til køjs,
næh, han kendte de kønneste pi'er på Sct. Croix. :,:
mandag den 18. august 2008
Manifest version 0.0
lidt hjaalp
jeg har selv en masse forskellige ideer og tanker har forsogt at undersooge en del omkring mange af de emnerne der ogsaa har vaaret oppe herinde.
har ikke haft meget adgang til nettet og synes det er svaart at faa udformet nogle konkrete ideer og faa samlet noget materiale ind naar man rejser rund.
har lige faaet laast de fleste indlaag, mange er citater og uddrag af andre mennesker,det jeg efterspoorger er at hoore lidt om hvordan det gaar med jeres projekter, behoover ikke vaare konkret,bare tanker..hvis i har lyst.
det ville vaare en rigtig god hjaalp for mig paa nuvaarende tidspunt, maaske ogsaa for jer andre :)
krig på afstand
Ofre, pårørende i sorg, nyhedsforbrugere - alle er på hver deres måde enten tæt på eller langt fra krigen. De mest direkte skildringer af krig og af katastroferamte kroppe er af de krige og kroppe, som forekommer mest fremmede og fjerne, og som der derfor er mindst sandsynlighed for, at man kan forholde sig til. Når det gælder motiver fra vores egen verden forventes det, at fotografen er mere diskret.
Fra Susan Sontags "At betragte andres lidelser", hvori hun blandt andet kommenterer på Virginia Woolfs "Tre Guineas" (Woolfs overvejelser om årsagerne til krig, hvor hun skriver at alle vil føle det samme, når de kigger på et fotografi af krigens rædsler, altså vil føle en universel modvilje mod krig. Sontag bruger stort set hele sin bog på at hævde det modsatte).
søndag den 17. august 2008
lørdag den 16. august 2008
Them
Them documents a social experiment devised by Zmijewski in which representatives from conflicting social groups (conservatives, patriotic Catholics, nationalist Polish youth, leftist socialists, democrats and freedom fighters) are brought together through a series of workshops. Each group is asked to construct a symbolic centre and then to comment and react to the others. Forcing participants to interact: to negotiate, to fight, or to withdraw. (Citat: herfra)
Tags
Louis De Rougemont
Louis De Rougemont (1847–1921) was a would-be explorer who claimed to have had adventures in Australasia.
"De Rougemont" was born Henri Louis Grin in 1847 in Suchy, Switzerland. He left home at the age of sixteen. He became a footman to the actress Fanny Kemble, servant to a Swiss banker de Mieville in 1870 and a butler for the governor of Western Australia Sir William Robinson. In the latest job he lasted less than a year. He tried various ventures with very little success. He worked as a doctor, a 'spirit photographer' and an inventor. He also married and abandoned a wife in Australia.
In 1898 he began to write about his invented adventures in the British periodical The Wide World Magazine under the name Louis De Rougemont. He described his alleged exploits in search of pearls and gold in New Guinea and claimed to have spent thirty years living with Indigenous Australians in the Australian outback. He claimed that the tribe with whom he had lived had worshipped him as a god. He also claimed to have encountered the Gibson expedition of 1874.
Various readers expressed disbelief in his tales from the start, for example, claiming that no one can actually ride a turtle. De Rougemont had also claimed to have seen flying wombats. The fact that he could not place his travels on the map aroused suspicion. Readers' arguments in the pages of London newspaper, the Daily Chronicle, continued for months.
Rougemont subjected himself to examination by the Royal Geographical Society. He claimed that he could not specify exactly where he had been because he had signed a non-disclosure agreement with a syndicate that wanted to exploit the gold he had found in the area. He also refused to talk about Aboriginal languages he had supposedly learned. Still his supporters continued to find precedents to his exploits.
After September 1898 Daily Chronicle announced that a certain F.W. Solomon had recognized De Rougemont and identified him as Louis Grin who had presented himself at Solomon's firm as an entrepreneur. Grin had collected tidbits for his exploits from the Reading Room of the British Library. Edwin Greenslade Murphy had helped to expose him.
Grin tried to defend himself by writing a letter to The Daily Chronicle, using his original name, in which he expressed his consternation that anybody would confuse him with Louis De Rougemont. Daily Chronicle was very willing to publish the letter. The Wide World Magazine just exploited the situation and prepared a Christmas double issue. Sales of both papers soared. De Rougemont himself disappeared from the public view.
In 1899 Grin travelled to South Africa as a music-hall attraction: "The greatest liar on earth": on a similar 1901 tour of Australia, he was booed from the stage. In July 1906 De Rougemont appeared at the London Hippodrome and succesfully demonstrated his turtle-riding skills. During World War 1 he reappeared as an inventor of a useless meat substitute. He died a poor man in London on June 9 1921.